Metaverse, een term waar de laatste jaren veel over wordt geschreven en gesproken. En dat komt waarschijnlijk ook omdat Mark Zuckerberg het bedrijf Meta presenteerde, waar Facebook, Instagram en Whatsapp onder vallen.

De term Metaverse komt uit de sciencefictionroman Snow Crash (uit 1992) van Neal Stephenson. In dat verhaal worden mensen als avatars neergezet die met elkaar in contact staan in driedimensionale ruimtes. Ik heb zelf het roman nog niet gelezen, wellicht iets om dat in de nabije toekomst een keer te doen.

Het was in 2005 dat ik voor het eerst in aanraking kwam met virtuele werelden, lopen met een poppetje, ook wel avatar genoemd. Het was even uitproberen hoe het allemaal werkte. Een jaar later kwam Second Life in zicht, met een paar vrienden gingen we daar op ontdekkingsreis om te zien wat het was. Maar voor het aanmaken van een account was er helaas geen keuze voor de achternaam, ik kon mijn achternaam Voorn niet gebruiken. Tegenwoordig is achternaam keuze wel mogelijk. Ik moest destijds uit een lijstje mijn achternaam kiezen, ik koos voor Farrell, en zo was Michel Farrell geboren, om het zo maar te noemen.

Een verjaardag in Second Life wordt ook wel rez day genoemd, en dan gaat het niet om de echte datum, maar om de datum dat je het account hebt aangemaakt. De term rez wordt ook gebruikt om onderdelen te laden in de viewer, dat nodig is om Second Life te bezoeken. De onderdelen worden o.a. prims genoemd. In de films Tron (1982) en Tron:Legacy komt de term rez ook in voor.

Van 2006 tot april/mei 2010 maakte ik nauwelijks gebruik van Second Life, terwijl voor hun 2006 en 2007 hoogtij jaren waren. In 2010 ging een vriend van mij, Christopher J Wray, virtuele concerten geven in Second Life. Ik werd hierdoor wat actiever en probeerde het allemaal wat beter te leren kennen. En ik maakte kennis met Torben Asp, die ook virtuele concerten geeft. Helaas kreeg Torben de ziekte kanker en is hieraan in 2022 overleden. Christopher is helaas met virtuele concerten gestopt.

Second Life kan mensen met Parkinson een positief effect geven, dit was o.a. in 2013 het geval, toen bekend werd dat een 85-jarige vrouw veel baat had met actief bezig zijn in Second Life (https://nwn.blogs.com/nwn/2013/02/second-life-possible-parkinsons-therapy.html).

In Second Life is een economie gaande, met een eigen virtuele munt, Linden Dollars, je kan bijvoorbeeld een stuk land kopen, maar dat is niet goedkoop. Een klein stukje land kan al gauw ongeveer 20 euro per maand kosten. Je kan ook een hele regio/sim kopen, maar dan ben je meer dan 100 euro per maand kwijt.

In 2012 maakte ik via Torben Asp kennis met opensim grids, virtuele werelden die er hetzelfde uitzien als Second Life, maar die veel goedkoper zijn. Een hele regio/sim kan je al kopen voor minder dan 10 euro per maand, afhankelijk van de grid. Nadeel is wel dat het veel rustiger is dan in Second Life, en de meeste evenementen vinden na 22:00 uur plaats.

De afgelopen 11 jaar ben ik in diverse opensim grids actief geweest, maar momenteel ben ik aan het overwegen om na flink wat teleurstellingen de drastische keuze te maken om het virtuele leven vaarwel te zeggen. Wordt vervolgd.